Vem tror du att du är?

Bakom kulisserna med Ewa Fröling - På äventyr i New York October 04 2016

Igår var det dags för sista avsnittet för säsongen i årets produktion av ”Vem tror du att du är?”. Jag tycker det har varit en mycket stark säsong, med engagerade och intresserade deltagare och med fina historier och släktberättelser. Hoppas du tycker detsamma.

Gårdagskvällens avsnitt med Ewa Fröling var för mig den största upplevelsen, då en femdagarsresa till New York innehåller så mycket mer än de dryga 10 minuter man ser i programmet. Att resa och tillbringa tid med Ewa lämnade åtminstone inte mig oberörd, tack för oförglömliga dagar!

Programmet innehöll många starka och spännande historier, tragiska självmord, starka kvinnoporträtt, barnamord, religiösa rörelser och inte minst en extremt spännande arvshistoria kring den omskrivna New York-släkten Wendel.

Tidigt i forskningsarbetet kring Ewa sprang vi på familjetraditionen kring detta och jag begav då mig ut till Riksarkivets enhet i Arninge, där UD-arkiven förvaras. Där fick hjälp av en kunnig medarbetare, som snabbt lyfte fram kartongen med ärenden från 1932, där ”Ella Wendel-akten” var den överlägset mest omfattande. Oj, vilken läsning! Och som släktforskare, så svårt att hålla sig till den röda tråden och inte sväva ut..

I akten fanns, som syntes i programmet igår, tidningsartiklar, konversationshandlingar mellan UD-tjänstemän och brev från bl a andra Ewas släkt med indirekta anspråk på arvet, men där fanns också så mycket mer och då framförallt ett stort antal andra brev från svenskar som förhoppningsfullt fattat pennan och skrivit ner sina tankar kring sin familjs koppling till släkten Wendel. Förutom ett mindre antal som tydligt kunde påvisa släktsamband till adelssläkten von Wendel, fanns där brev från framförallt södra Sverige och från människor i påvra miljöer, som visste att namnet fanns i släkten.

Det som snart blir tydligt är att namnet Wendel användes som husar/soldatnamn i delar av Skåne och flera av brevskrivna påtalar genom sin far eller farfars kopplingar till en sådan tjänstgörande husar och därifrån fortsätter man sin berättelse om hur man ”är” eller skulle kunna vara släkt med Ella i New York. Ibland är det lätt att utläsa hur man fabulerar i breven, ibland lever man i tro.

En brevskrivare, Nils från Skåne, lever under små ekonomiska betingelser och skriver brev till UD under omkring 15 år. Han är övertygad om att Ella är syster till hans far (eller farfar) och berättar om hur viktigt det är för honom att få del i arvet.

Hela akten är en pärla som bara i sig skulle bära en TV-dokumentär för den som vill ta sig an det projektet!

(Hur vanligt namnet Wendel ändå var i Sverige kan man ana när man i Centrala Soldatregistret får 191 träffar på namnet: Klicka här

En tråd i programmet som inte nystades upp var historien kring Carl August Krantz som lämnade hustrun Lisa Nilsdotter och två barn i Sverige och flyktade till Amerika med deras andra två barn på 1850-talet och ”därefter aldrig avhördes”, vad hände med honom? Ja, det har jag inget svar på. Varken familysearch.org eller ancestry ger någon självklart ledtråd och jag har heller inte lagt någon längre tid på det. Kanske tog han sig ett nytt efternamn? Kanske du kan hitta något spår?

Det har varit en fantastisk säsong och för mig har det varit en stor ynnest att få arbeta med kompetenta kollegor i forskningsteamet - Ulrika, Lisa och Cayza.

Blir någon säsong av “Vem tror du att du är?” Det hoppas åtminstone jag, men SVT har ännu inte bestämt sig så tycker du som jag, använd gärna din röst och maila SVT din önskan om en ny säsong 2017!

Missade du programmet eller vill se det igen - klicka här


Bakom kulisserna med Stefan Holm - Bland torpare och kungligheter September 27 2016

I gårdagens avsnitt med höjdhopparen Stefan Holm fick vi vara med om en resa i alla samhällsskikt, allt från lösdrivare och fattiga torpare, via högre borgarklass till högadel och slutligen, 29 generationer bakåt i tiden, den svenske monarken Olof Skötkonung.

Att hitta just adel och kopplingar till kungahuset är ju något som många släktforskare, eller kanske släktforskarens påhejare, hoppas på när man börjar forska. Det är i alla fall något som jag en gång i tiden som ung nybörjare i gebitet längtade efter att hitta när jag plöjde mig igenom min egen släkthistoria i slutet på 1970-talet. Många år senare och efter många vedermödor hittade jag också adel i min släkthistoria då det till slut visade sig att min farmors farmors mor, Johanna Matiasen, hade sina rötter bland norska stormän och att vissa indikationer tydde på att det fanns en släktlinje som eventuellt kan följas till kung Hakon V av Norge som levde mellan år 1270 och 1317. Wow, skulle jag nog ha uttryckt mig för 30-talet år sedan och jubla runt lycklig över detta, men idag är det inte den släktgren som jag tycker är intressantast och inte heller den släktgren som jag framhåller eller berättar om när någon frågar vad som framkommit i mina forskningar.

 

29 generationer till Olof Skötkonung från Stefan Holm är ju för en forskare en resa i utmaningar. Det finns bland de generationer ett antal släktled där kopplingen mellan personerna är mer eller mindre osäkra, olika forskare som ägnat sig åt specialgebitet medeltidgenealogi har kommit fram till olika slutsatser och att med säkerhet kunna säga att Stefan verkligen är släkt med Olof Skötkonung är naturligtvis inte fullt möjligt liksom om jag verkligen är ättling till kung Hakon.

Mitt helt egna favoritgenre är torpare, resande, statare, soldater, bönder och borgare, ja ”vanliga” människor, som kämpat i karga miljöer och med hårda livsklimat. Där kan jag som forskare, med ibland hårt, men spännande, forskningsarbete, bygga kött och blod kring deras namn och till slut lyfta fram dem från de historiska dimmorna. Det går jag igång på och därför trivs jag bäst vid gamla torpstugor, i ensliga finnmarker, i gruvmiljöer och i små sockenkyrkor, när jag medverkar i programmet.

I gårdagens avsnitt fick jag förmånen att följa med Stefan till Lillhärdal i Härjedalen, faktiskt mitt första längre besök i landskapet. Det var, som sågs i programmet, härlig natur och jag fick också möjlighet att leverera överraskningen med brudkronan, vilket var min önskan. Att det var en historia som Stefan uppskattade tror jag märktes i programmet. Efteråt vandrade vi runt på kyrkogården för att leta efter gravar med namnet Forslind. En stund senare fick vi hjälp av en trevlig vaktmästare som hade verkat många år på platsen. Han tycktes kunna varenda sten på kyrkogården och vallade oss snabb fram till en med namnet Forslind. Vid en snabb kontroll i min dator konstaterade vi att den som låg där var en son till Engelbrekt Forslind (vars drunkningsolycka jag berättade om i programmet) och därmed en kusin till Stefans farfars far. ”-Jag tror att han har barn kvar i byn!”, sa vår nyfunna vaktmästarvän och vi insåg då att det fanns sysslingar till Stefans farfar kvar i trakten. Detta gav sannolikt ett vidare intresse för Lillhärdal och kanske återvänder Stefan till orten framöver för att få reda på mer om släkten och vad som hände på den gamla Busasgården.

 

Missade du programmet med Stefan Holm eller om du vill se det igen - klicka här!

Se reportage från tidningenharjedalen.se - klicka här!


På äventyr med Lennart Jähkel September 13 2016

 Äventyr med  Lennart Jähkel

Ibland får man ju sina favoriter när man arbetar med produktionerna av ”Vem tror du att du är?” och så var fallet igår. Att arbeta med Lennart Jähkels förfäder var mycket spännande! Ibland kan det vara svårt att hitta historier för ett helt program, man kan få ”trolla med knäna”, ta allting under luppen en extra gång och gräva djupare och djupare, men i Lennarts fall var det den totala motsatsen. Varje liten ytlig grästuva som man ruskade i fick till resultat att det föll ut jordkokor fyllda med spänning, dramatik, tragik och äventyr, ja allt man som forskare vill ha i ett program av den här typen. Och så plötsligt får man det omvända problemet, programmet blir helt plötsligt vad man kallar ”för tjockt.

Ett nedslag om släkten Hjort, på Lennart morfars sida, som härstammade från platsen med det speciella namnet Yxskaftkälen och ett inslag om häxprocesserna i Nordingrå på 1600-talet, där Jähkels förfäder hade betydande roller fick tyvärr läggas åt sidan Något som inte var känt för exempelvis Västernorrland Allehanda som flaggade för inslaget i förra veckans tidning inför programmet.

Från Västernorrlands Allehanda:

 http://www.allehanda.se/vasternorrland/kramfors/vem-tror-du-att-du-ar-sander-fran-nordingra-lennart-jahkels-slakthistoria-ren-action

Slutscenen med Lennart i Nyhyttan, där Lennarts farmors födelsehem en gång stått, var trolsk. Vad vi inte fick se i programmet, var de tårar som kom i Lennarts ögon när han insåg var han var och vad som hade hänt på platsen. Som framgick i programmet var det ju på platsen där också hans farmors far Erik Johan Carlstedt ändade sitt liv med ett skott 1884 (eller blev han skjuten av någon av sina bröder?). I bouppteckningen efter Erik Johan framgår tydligt hur rik familjen var och hur ståtlig och välmöblerad den nu ruinerade bergsmansgården en gång var.

En titt på fortsättningen av historien berättar vidare att efter självmordet så står Erik Johans far, Carl Henrik Carlstedt helt utan försörjning. Han har överlåtit gården på Erik Johan, som nu är död och i sin tur testamenterat allt till sin ”oäkta” dotter Julia. Carl Henrik är i svår ekonomisk knipa och kanske också i svår sorg när han, nästa precis ett år efter sonens självmord, också själv väljer att avsluta sitt liv genom att äta av giftet fosfor.

Bröderna till Erik Johan då? Hur gick det för dem? Ja den äldre, Carl Fredrik, gifte sig och fick barn, men levde sina dagar utan fast egendom och under små omständigheter, dock stannade han i trakten. Däremot brodern Alfred, som jag berättade om i programmet och som ”försvann spårlöst”, dök ju efter en tid upp igen (vilket också var bortklippt) nu i Skåne, där det noteras att han varit en längre tid till sjöss. Han försöker sig på en yrkesbana men dras in i ”dåligheter” och dör i misär och av syfilis i ganska unga år. Man kan undra vad han hade på sitt samvete……lite skumt är det i alla fall!

Missade du programmet eller vill se det igen klicka här


Vem tror du att du är? med Lennart Jähkel September 12 2016

 Foto: Stefan Mattsson

Ikväll är det dags för skådespelaren Lennart Jähkels att ge sig ut på sin släktresa i SVT:s programserie "Vem tror du att du är?".

Vi kan redan nu lova att Lennarts resa blir lika rafflande som den mest spännande actionfilmen. Lennart tar oss med ut i Europa där vi får höra om livsöden med enorma rikedomar, och med såväl uppgångar som stora fall. Det dyker det upp såväl mordförsök som självmord på släktresan. Klockan 20.00 ikväll är det dags att bänka sig framför TV:n.

Vill du få en försmak av programmet klicka här

I vanlig ordning kommer Leif Mörkfors att berätta lite om vad som hände bakom kulisserna efter det att programmet sänts.

Vill du vara säker på att inte missa det  - gå in och gilla vår sida på Facebook, Tillbakablicken.se - så håller vi dig uppdaterad.

 

 


Bakom kulisserna med Martina Haag September 06 2016

 Foto: Pontus Orre

DNA-test-premiär med Martina!

Igår stod Martina Haag för huvudpersonskapet i ”Vem tror du att du är?”. Stora delar av programmet utspelade sig i Estland och hennes fars familjehistoria och där var vi i mångt och mycket i händerna på de estniska arkivmyndigheterna och dessutom till turen, då naturligtvis en hel del av det estniska materialet gått förlorat i kriget. Vi hade tur och framgång och det mesta fanns kvar!

Martinas mors familjehistoria var däremot mera ”hemmaplansbetonad” och ganska snart efter att vi påbörjat arbetet med att kartlägga hennes anor dök jag på hennes mormors härkomst. Till saken hör att man inför varje program och forskning gör en så kallad djupintervju med huvudpersonen för att ta reda på vad som redan är känt och om det finns speciella trådar, med ett djupare intresse från huvudpersonen, att dra i. Och i denna djupintervju dök frågan om faderskapet till mormor upp. Traditionen i familjen berättades som att mormors mor, sömmerskan Agda Johanna Eriksson, skulle ha tjänstgjort på ett slott i Tyskland, blivit med barn, återvänt hem, fött dottern och kort därefter träffat järnvägsmannen Nils Albin Persson och gift sig med honom.

 

 

Martinas mormor Helena lever sitt liv i tron att Nils Albin är hennes far, fram till hösten 1967, då hennes mor Agda Johanna på sin dödsbädd berättar att så inte är fallet och den ”tyska” traditionen tar sin början. Med denna information vid handen börjar jag som forskare titta närmare på mormor i Jukkasjärvis församlingsböcker, vad står det där?

Nu börjar det märkliga! I födelseboken står Helena mycket riktigt som dotter till Agda, i kolumnen för fader står det ”okänd”, MEN detta stryks och med samma handstil skrivs Nils Albin Persson in. Min tumregel i släktforskandet är att den som skrivs in i födelseboken också alltid betraktades/uppgavs som biologisk fader, så det måste varit vad Agda uppgivit och prästen trott. Jag tittar vidare i den ”andra” födelseboken som uppfördes och skickades in till SCB, där står bara Agda – fader okänd! Tar nu fram den aktuella församlingsboken för perioden och där skrivs tydligt in ”Fader järnv.mannen Nils Albin Persson”…..

Hade jag nu stått här utan familjetradition och den muntliga berättelsen om vad som hände hösten 1967 hade jag naturligtvis skrivit in Nils Albin Persson i släktträdet och snällt fortsatt min forskning på honom och hans föräldrar, men nu?

Jag ser mig som en släktforskare av den gamla skolan (om det nu finns en sådan) och har inte tagit mig tid att försöka ta till mig den nya DNA-tekniken och de små tafatta försök jag har gjort har lämnat med frågor än svar för mig, så visst, jag har varit och är fortfarande till viss del skeptiskt till hur användbart detta är generellt sett. Nu kändes det dock som ett utmärkt tillfälle att använda detta på ett, i mina ögon, ”enkelt fall”. Är Nils Albin Persson fadern eller inte? Efter konsultation med programmets redaktör som tände på idén, togs kontakt med DNA-experten Peter Sjölund och historien rullade vidare till det resultat man kunde se i programmet igår. Jag tycker det visade sig bli bra, Nils Albin kunde avfärdas, likaså den eventuellt tyska slottsherren och att slutresultatet ändå pekar på en far till Helena från Sverige och då mycket sannolikt från Stockholm, där Agda Johanna fanns som sömmerska, åtminstone mantalskrivningsmässigt, för tiden för graviditetens påbörjande.

Men vad hade hänt om inte den muntliga berättelsen levt kvar? Hur många ”felaktiga” fäder finns inskrivna i födelseböckerna? Ja, det är en annan historia som jag som ”traditionell” forskare kan känna ett viss mått av undran över….

Nästa vecka blir det Lennart Jähkel! Om klipparna klippt programmet enligt min smak så hoppas jag på åtminstone en stark scen där jag själv medverkar, hoppas du tittar!

Missade du gårdagens avsnitt med Martina eller vill se det igen klicka här

 


Imorgon är det säsongstart för SVT:s "Vem tror du att du är?" August 28 2016

I morgon kväll är det säsongsstart för SVT:s populära släktforskningsprogram Vem tror du att du är?
I första avsnittet får vi möta Leif Mannerström och Tillbakablickens egen släktforskare Leif Mörkfors. Vi kan redan nu avslöja att premiärprogrammet innehåller en spännande familjehistoria med många intressanta livsöden. Dags att bänka sig framför TV:n alltså.
Leif Mörkfors kommer att medverka i ytterligare fem avsnitt av under hösten.

Efter det att programmet sänts kommer Leif att berätta vad som hände bakom kulisserna och hur det var att hjälpa Leif Mannerström att hitta sina rötter.

Så här sa Leif Mannerström själv till Eskilstunakuriren om sin medverkan i programmet:

"Jag visste något sådär om min släkt sedan tidigare men inte så mycket som jag vet nu. Vi har gått väldigt långt bak i tiden, speciellt på min mammas sida. Det var väldigt  intressant, tragiskt och givande. Förr i världen hade folk inte det så lätt"

Vill du vara säker på att inte missa något av våra inlägg - gå in och gilla Tillbakablickens sida på Facebook. Vi har flera spännande saker på gång och ser framemot en spännande höst!

Är du nyfiken på din egen släkthistoria eller har någon du vill överraska är du välkommen att höra av dig till oss. Det är verkligen ett privilegium att få hjälpa våra kunder att finna sina rötter och få ta del av glädjen när de får resultatet.


Det lackar mot jul…. November 24 2015

   

Hos Tillbakablicken hittar du de personliga julklapparna som hela familjen kan få glädje av i många generationer framöver, som kan ge svaren på det som man aldrig pratade om, släktskrönor och mycket mycket annat.

Funderar du på att ge bort en släktforskning eller släktträd i julklapp i år? Då är det hög tid att beställa nu. Vi har även presentkort där mottagaren själv kan välja valfri produkt från oss.

Välkommen att kika in på hemsidan! Klicka här!


Premiär för ”Det sitter i väggarna”! November 08 2015

Premiär för ”Det sitter i väggarna”!

Imorgon måndag, den 9 november, är det dags för premiär av ett helt nytt TV-program på SVT ”Det sitter i väggarna”, där jag har fått förmånen att vara delaktig som släktforskningsexpert.

Programserien har ett gammalt hus som är navet i varje avsnitt - ett hus späckat med historia och spännande berättelser, framforskade av mig och ett par kompetenta researchers på redaktionen. Det har varit ett roligt, utmanande och intressant arbete, där vissa hus har valts bort medan andra hus har tagit oss med på spännande äventyr i historien.

Programledare för serien är historikern Christopher O´Regan. Han har byggnadsantikvarien Erika Åberg vid sin sida, då varje utvalt hus också har ett renoveringsbehov som de nya ägarna får vägledning och handfast hjälp med, under avsnittet.

I början av juli fick jag möjlighet att se premiärprogrammet på en förhandsvisning i produktionsbolaget Titans lokaler. Jag tycker verkligen om programmet! Det känns ”småputtrigt” och finstämt, med vackra bilder och känslosamma möten och personer. Naturligtvis finns det saker jag som forskare skulle vilja ha annorlunda, men det har också varit högt till tak och möjligt att påverka på ett positivt sätt. Skulle själv också önska att det ibland fanns sätt att lyfta fram mer kvinnor och kvinnliga öden från historien då det oftast blir männens gärningar som står i förgrunden, här kan vi bli bättre även om det historiska materialet naturligtvis många gånger är tiltat mot männen även det. Hursomhelst - kvalitéts-TV tycker jag! Hoppas du tittar på programmet och hjälper upp tittarsiffrorna så jag får möjlighet att arbeta med detta program även nästa säsong.

Förhandstitta gärna här.


Vem tror du att du är? - med Ebbot Lundberg September 14 2015



I kväll är det dags för musikern Ebbot Lundberg att söka sina rötter i SVT:s programserie Vem tror du att du är? Tillbakablickens egen släktforskare Leif Mörkfors är med och ledsagar Ebbot på hans spännande resa i släktens historia. Han finner släktingar längs vägen som bland annat försökt uppfinna en evighetsmaskin i skogarna i Skellefteå och nybyggare både i Amerika och Sverige. Och vem var stridspiloten som stred i andra världskriget vid det avgörande slaget i Okinawa i Ebbots släkt?  Leif kommer efter det att programmet visats att berätta om vad som hände bakom kulisserna under inspelningar med Ebbot Lundberg här på bloggen.

Leif medverkar i  fyra avsnitt under höstens programserie i sex delar. Avsnitten med Tomas Ledin och Björn Kjellman har redan visats . Missade du något av programmen så kan du klicka på länken nedan och se avsnitten.

Avsnitt 1 - Tomas Ledin

Avsnitt 3 - Björn Kjellman

Vill du vara säker på att inte missa några av våra inlägg -  gå in och gilla Tillbakablickens sida på Facebook. Vi har flera spännande saker på gång och ser framemot en händelserik höst.

Är du nyfiken på din egen släkthistoria eller känner någon som du vill överraska är du välkommen att höra av dig till oss. Det är verkligen ett privilegium att få hjälpa våra kunder att finna sina rötter och få ta del a deras glädje när de får resultatet. Klicka gärna runt på vår hemsida och låt dig inspireras.