Fyndet vid färjan! April 30 2014

Igår hände något märkligt, ovanligt och väldigt sällsynt. I arbetet med "Allt för Sverige" var jag och en kollega på besök på en ö, inte långt från färjeläget, för att hitta lite spännande ledtrådar till en av deltagarnas "skattkistor". Vi hade bokat tid med den lokala hembygdsföreningens ganska nytillträdda ordförande vid den fagra träkyrkan i socknen. Vi togs oss tillsammans ner i föreningens källararkiv, ett arkiv som visade sig vara mycket större än åtminstone jag hade anat och med innehåll låååååångt utöver det vanliga....

Efter en stunds letande hittade jag ett antal kartongmappar märkta med rubriker som fick mig att börja fundera. Där låg XX:s arkiv lysningsattester 17- & 1800-tal, XX:s arkiv inflyttningslängd m m, XX:s arkiv inflyttningsattester 1700-tal m m.

Det här rör sig om material som tillhör folkbokföringen och som sedan länge normalt ska finnas på ett Landsarkiv och absolut inte hos en hembygdsförening och dessutom i ett arkiv som i min värld sannolikt inte var brandsäkert, så jag kunde inte tro mina ögon, det kan inte vara sant, det måste vara fotostatkopior hann jag tänka innan den första kartongen öppnades, nästan med darrande fingrar.... Och tänk, där låg de, originalhandlingar, bunt på bunt, flera hundra.....

Till saken bör poängteras att den nya ordföranden inte hade någon aning om vad som fanns i arkivets gömmor och naturligtvis insåg hon liksom vi att det här var en skatt utöver det vanliga som fanns på "fel" plats.

Vi tog en snabb titt på delar av materialet och sedan in på den nationella arkivdatabasens hemsida för att se om det möjligen var så att det här på något sätt var kopior och att det fanns liknande böcker redan på landsarkivet, men med stegrande puls såg vi att så inte alls var fallet. Det här var helt okänt material för landsarkivet, för riksarkivet och för alla de släktforskare som har anor i församlingen.......S T O R T!

Efter kontakt med det ansvarande landsarkiv beslutades om en "akututryckning" till platsen redan kommande måndag, vem vet vad som mer döljer sig i de kartonger vi inte hann igenom på vårt drygt timmeslånga besök.

Under mina 35 år i forskarbranschen har jag naturligtvis aldrig varit med om något liknande och bara i något enda fall hört talas om något liknande, alltså en UNIK dag i ett släktforskarliv!!! 

Trevlig valborg!