Undrens tid är inte förbi! November 18 2014

Ni som följer ”Allt för Sverige” på SVT håller sannolikt med mig om att söndagens avsnitt, när barberaren och östgötaättlingen Nick Jones fick lämna programmet, var både tårdrypande och sorgligt. Trots att jag redan visste facit av utslagstävlingen närde jag en förhoppning om att han, i den slutliga klippta TV-versionen, skulle klara sig och få stanna kvar. Så blev nu naturligtvis inte fallet. Känner dock stor glädje över det fina besöket Nick hann göra vid torpet Siggaryd i Ödeshög, även kallat Eldastället efter Nicks förfäder.

 Jag och Nick

Även om jag hade stor behållning av programmet var det först i slutet av detsamma som det verkligt stora hände. Plötsligt plingade det till i min iphone och min syster uppe i Dalarna hörde av sig med ett SMS. Inte så konstigt i sig, men till saken hör att man som inbiten släktforskare sannolikt många gånger har svårt att få gehör för sitt brinnande intresse, hos den närmaste släkten. Till den gruppen har min syster hört i alla år. Ett genuint och grundmurat ointresse har så gott som alltid under alla år mött mina egna utsvävningar i ämnet om än ofta med glimten i ögat. Jag har därför sedan så gott som en evighet räknat bort min kära syster från ”uppdateringslistan” när jag hittat något spännande eller för mig intressant, inom släktforskandets område.

Vad stod det då i SMS:et? I det första som anlände stod det:  ”Numera blir syrran rödnäst varje söndag….”. Redan här kan man prata om en ”breakthrough”!  Att hon verkligen har tittat på ”Allt för Sverige” för ”min skull” känns superroligt och att hon dessutom gjort det spontant känns större. Efter ett kort svar tillbaka kom nästa SMS:  ”Det värsta är att jag blir intresserad av att höra mer om VÅR släkt….! Hoppas du satt ned!”.  Ja, jag satt ned och det var faktiskt helt behövligt, jag blev stum och handlingsförlamad under flera minuter…..

Hur jag nu ska hantera detta intresse är en fundering som får ligga och bearbetas i mitt huvud en tid, kanske till jul. Inte desto mindre tycker jag denna historia visar på TV-mediet storhet. Med bra bilder, stämningshöjande musik och rätt ansatser i kommunikationen gör man stordåd vad gäller intresset för släktforskning och sin egen släkthistoria.

I alla släkter finns lika spännande historier att utforska och berätta som i programmet. När man inser det så borde de flesta känna nyfikenheten och få ett väckt intresse. Kanske hör du till en av dem som är nyfikna men inte har tiden att själv ta fram dessa historier? Hos oss på Tillbakablicken kan du få hjälp att hitta dessa levnadsöden, finna dessa platser och få möjlighet att förstå mer av vem du är.

Hör av dig till oss på [email protected] om du vill veta mer!