Bakom kulisserna med Björn Kjellman September 10 2015

     

Mässingshake eller mässhake – Magnus och Magnus?

Så har också det tredje avsnittet i årets ”Vem tror du att du är?”-serie gått av stapeln, denna gång med skådespelaren Björn Kjellman som huvudperson. Björn visade ett starkt och genuint intresse för sin släkthistoria och i det stora hela känner jag att vi lyckades leverera en bra och intressant historia för honom och tittarna.

Vi började vid Landsarkivet i Lund och ett förmiddagspass inne i forskarsalen. För er som såg programmet var det möjligt att märka med vilken tydlighet och precision vid drog på oss våra vita arkivhandskar. Det här med handskarna och deras betydelse varierar stort i riket. De finns på de flesta håll idag men obligatoriet i att använda dessa saknas för det mesta och som någon, minns inte vem, i forskarkretsar uttryckt sig så kan det kanske behövas lite direktberöring på de gamla handlingarna ibland. I Lund är saken en annan, här finns ett tydligt uttryck i frågan från de som bestämmer – handskar på, ingen diskussion. Jag har själv ingen direkt åsikt i frågan då jag saknar breddkunskapen om eventuella risker så det var bara att gilla läget, vilket jag och Björn gjorde med ackuratess, eller hur!?

Senare tog vi oss till Småland och kyrkan i Odensjö för att prata om släkten Wieslander. På vägen dit lyftes frågan huruvida Björns förfader, kyrkoherden Magnus Wieslander, var släkt med handbollsjätten Magnus Wislander, något som redaktionen i Stockholm efter samtal dementerade. Den ena släkten saknar ju ett e i namnet. Senare har jag läst på att även den e-lösa släkten har sina rötter och namnet sitt ursprung i samma ort, nämligen Vislanda.

Efter morgonhandel av nya gummistövlar på Biltema i Värnamo bar det av mot inspelningsplatsen. Väl på plats inne i kyrkan träffade jag den lokala kyrkvärden som hade vänligheten att guida mig runt en stund medan inspelningsteamet riggade. Efter en stund hamnade vi vid prästerskapets garderob och där upptäckte jag möjligheten till en bra förstärkning av scenen i kyrkan, det fanns nämligen ett plagg där som burits av Björns förfader under dennes tid som bygdens religiösa tjänare. Jag plockar fram det och säljer in upplägget på inspelningsledaren och så, tystnad – tagning – kameran går……

Jag och Björn marscherar in, ser oss omkring, jag berättar lite om historien och säger något som ;

”-Det finns faktiskt kvar något från den här tiden, som Magnus Wieslander har burit, nämligen den här m ä s s i n g s h a k e n” – visar upp objektet och fullföljer scenen. Ingen reagerar, men så på min väg ut för inspelning av scenen från en annan vinkel börjar något gnaga i mig….mässingshake, så heter det väl ändå inte…..fram med mobilen för att googla, ingen täckning. Småjoggar upp till bilparkeringen som ligger högre, får en ”mottagningskloss” att blinka fram och googlar in….och ja, naturligtvis, mässhake så klart…….snabbt tillbaka för att avslöja min okunskap i kyrkliga inventarier med viss munterhet som följd och en något andfådd omtagning i sista stund….

Missade du programmet? Tryck här så kan du se det.