Bakom kulisserna - med Ebbot Lundberg och Leif Andrée October 05 2015

 

                

På norrländska strövtåg

Så är årets säsong av TV-programmet ”Vem tror du att du är?” över. Kanske är det också den sista säsongen och var det så kan man känna att det var rätt och riktigt att skådespelaren Leif Andrée fick ”sista ordet”, vilket han gjorde med bravur.

De två senare programmen där jag själv medverkade var de med Ebbot Lundberg och med just Leif och i båda fallen fick jag förmånen att följa med dem på äventyr långt upp i Norrlands inland. För Ebbots del hamnade vi i den spännande byn Glommersträsk, en hårt ansatt glesbygdsort som på många sätt påminner om ”min” egen hembygds by, Venjan i norra Dalarna. Mellan tagningarna fick jag chansen att prata med två företrädare för hembygdsförening och byaråd och utbyta erfarenheter om de strider man idag ständigt måste utkämpa i en utsatt glesbygd för att behålla service, näringar och boende för att bygden ska ”överleva” på ett något så när fungerande sätt.

Hembygdsgården i Glommersträsk var mycket vacker av typiskt norrländskt snitt och, trots en bitande vind denna dag, hade vi några trevliga timmar inne i husen och utanför på tunet. Tyvärr, kan jag tycka, var inga interiörbilder med i den slutklippta versionen, men så blir det ibland när materialet som kommit fram blir för stort i förhållande till programtiden. Som forskare är det naturligtvis så att man ibland känner att man skulle valt andra trådar och andra besöksmål på resan, men då får jag ta ett steg tillbaka och beakta att jag faktiskt är lite av en nörd i sammanhanget och sannolikt inte representativt för den stora massan tittare.

Lunchen på det lilla näringsstället i Glommersträsk var ett minne för livet. Många av besökarna gjorde stora ögon när de fick se Ebbot vid ett av borden och det var kul att se att man lyckas hålla ett lunchställe vid liv på en ort som endast härbärgerar knappa 300 personer.

Att verka med Ebbot Lundberg, som innan vårt samarbete var okänd för mig, var trevligt. Han besitter i mina ögon, en skön humor om än lite lågmäld sådan, som kanske inte syns i rutan och likaså hade han ett stort intresse för släkthistorien. När vi skildes åt fanns till och med tankar på att försöka återköpa något av husen som han besökt under släktresan och som hade starka band till den Lundbergska släkten.

Om Ebbot kändes lågmäld ibland är ju Leif Andrée en motsatt personlighet. Utåtriktad och spontan, lite charmigt högljudd och karismatisk fick han under de två dagar vi filmade ihop utdela en och annan kram till beundrande fans, bland annat på Stadshotellet i Luleå. Leif är också en mycket känslosam person och han uttryckte flera gånger nervositet för att spela in programmet och hur det skulle kännas att till slut se programmet i sin slutversion på TV. Det kan naturligtvis kännas konstigt att en man så van att stå inför kamerorna var betydligt mer nervös än vad jag själv var inför varje scen, men kanske har det att göra med att det är ett stort steg mellan den ”fiktiva” skådespelarrollen och att plötsligt bli personlig.

För mig var scenerna från den lilla byn Hasafors starka. Inte minst för att jag själv forskat fram det mesta i den inspelningsfrekvensen. Det blir alltid bättre om man som forskare själv gjort grundjobbet och därmed kan känna av nyanserna i det människoöde man ska presentera. Dessutom var historien bra, Nils Petter Löfgrens människoöde målade och att det dessutom bodde en livs levande släkting till Leif i huset som fortfarande stod på platsen var extra lök på laxen. Tyvärr fanns det inget utrymme i programmet att visa mötet mellan Leif och denna släkting, men för mig som var på platsen, upplevde miljön och storheten i Hasafors, är det ett minne att bevara. Ett personligt möte fick vi ändå se i den slutscen där Leif fick möta sin ditintills okända moster, ett vackert avslut på programmet, säsongen och kanske serien.

Missade du att se något av programmet så klicka på länkarna nedan för att titta

Ebbot Lundberg

Leif Andrée

Den 4 november startar en ny serie på SVT1 som har namnet ”Det sitter i väggarna”. Här kommer jag själv inte att synas i rutan, men har haft förmånen att få vara ansvarig släktforskare och delaktig i researcharbetet. Efter att ha fått titta på ett färdigklippt avsnitt är jag övertygad om att många kommer att uppskatta den här nya charmiga serien med spännande personporträtt och intressanta människoöden varvat med spegeldörrar och kakelugnar med renoveringsbehov.