Sommar och sol – tid för kartongdopp med släkten! June 17 2015

Som släktforskare tar man gärna ett sommaruppehåll från arkivrotandet för att njuta av ljumma sommarregn, behagliga sommarkvällspromenader och resor i semestersverige. Många av oss kommer att träffa släktingar som man kanske bara träffar under sommaren och besöker platser som har kopplingar till din familjehistoria. En bra aktivitet vid dessa sommarutfärder kan vara att göra ”kartongdopp”.

Hur många lådor, påsar, kartonger och album med gamla fotografier finns instoppade i garderober, upplagda på dammiga vindar och nerlagda i gamla resväskor och koffertar?

Nu kan du ”rädda” dessa till eftervärlden. När du besöker dina släktingar är det ett bra och oftast trevligt samtalsämne, att prata om den gemensamma släkten och förfäderna över kaffebordet och då är det också ett naturligt tillfälle att be att få se det gamla fotoalbumet med bilder på farfars morföräldrar eller liknande. Så, när ni ändå plockar fram det, tittar på det och kanske delar några muntliga traditioner om paret kan du också passa på att ta en kopia för ditt släktträd. Bästa resultatet är naturligtvis att få ett foto scannat i hög upplösning. Men är smartphonen ett bra alternativ, liksom naturligtvis en bra kamera.

Har du samlat på dig ett antal släktfotografier är detta en fantastisk krydda att tillföra när du beställer exempelvis en femgenerationersforskning av oss på Tillbakablicken. Vi ser då till att fotografierna kommer in i de så kallade ansedlarna på ett sätt som skapar stort mervärde för slutprodukten.

Med önskan om en riktigt skön sommar!