Charlotta Torling - kanske Sveriges först födda fotograferade kvinna! January 29 2019

Att forska åt andra är en spännande värld och allt som oftast springer man då på människoöden som berör och som man blir ”nödd och tvungen” att stanna upp vid och titta lite närmare på. I ett av våra nyss avslutade uppdrag hamnade forskningen på Charlotta Torling som föddes 1777 i Linköping. Charlotta levde ogift i huset där hon föddes hela sitt liv, kanske inte ovanligt, men däremot hör hennes levnadsålder till ovanligheterna. Hon avlider först 1881 dryga 105 år gammal, en ålder som då var enorm och som ännu idag är att betrakta som mycket hög.

Spännande i sig och med en sådan historia vid handen vill man gärna veta mer och vad gör man inte då? Jo, en snabb slagning på Google! Där hittar vi då en fint skriven berättelse om Charlottas liv, skriven av Östergötlands länsmuseum och inte nog med det, Charlotta visas också på ett fotografi!

Fotografier är ju en viktig del i släktforskandet och att få se en bild på personen man forskar på tillför så mycket. Att se den ålderstigna Charlotta på ett foto sätter igång fantasierna lite extra. Vem var hon egentligen och hur såg hennes liv ut i huset på Hospitalsgatan?

Ibland dyker det upp trådar i släktforskargrupper på sociala medier om vem som är den äldsta personen (alltså det tidigaste födelseåret) som finns på ett fotografi och att vara född 1777 gör ju att Charlotta åtminstone torde hamna högst upp på den listan!

Läs mer om Charlotta här: http://k-arv.se/posts/232#