Bakom kulisserna med Leif Mannerström August 30 2016

 

Foto: Aftonbladet

Bakom kulisserna med Leif Mannerström!

Igår sändes årets första del av den populära TV-serien ”Vem tror du att du är?” med stjärnkocken Leif Mannerström som huvudperson. Att arbeta med förberedelserna till programmet var ett roligt och spännande forskningsäventyr, då flera av Leifs förfäder förekom på många andra håll än i de ”vanliga” kyrkböckerna. Där fanns allt en släktforskare drömmer om såsom spännande yrken, brottslingar, olyckor och ond bråd död.

Leif var som person oerhört intresserad och den tid jag tillbringade med honom var han frågvis och kunskapstörstande på fullaste allvar. Han visade känslor och blev ibland rörd för att en stund senare brista ut i ett härligt skratt, efter att ha fått en släktanekdot berättad för sig. Man spelar ju in många scener till ett avsnitt och visst kan det ibland kännas tråkigt att allt inte får plats, inte minst i Leifs fall, då det fanns uppslag och innehåll som hade räckt så mycket längre, två timmar hade inte varit problem att fylla.

Som forskare ser man så många möjligheter när man bygger ett släktträd inför programmet. I Leifs fall exempelvis hans farmorsmor, Clara Johansdotter, hon som blev misshandlad av sin man Carl Magnus Mannerström, som ni kanske minns. I programmet svepte hon förbi på ett vackert foto iförd ett volymiös kjol och med en stunds kamerabild på det handskrivna brev som återfanns i domboken, men vem var hon? Var kom hon ifrån? Och hur såg hennes liv ut med den 15 år äldre Mannerström?

Clara var född år 1839 i stuga under Hageby Västergård i Rogslösa socken, Östergötland av ”förpantningsägaren” (en slags torpare) Johannes Andersson och hans hustru Maja Larsdotter. Clara har syskonen Gustaf, Christopher, Alfred, Anna Stina, Mathilda och minstingen Evert.  Här bor familjen under lång tid. År 1856 dör Johannes av lungsot knappt 52 år gammal, men Maja och barnen stannar kvar i stugan. 1859 flyttar Clara för att bli piga på en gård med namnet Vilseberg, men redan året därpå flyttar hon till Stockholm, sannolikt inspirerad och tillsammans med en annan piga på gården, Johanna, som gör samma resa.

Kvar i stugan i Hageby finns modern Maja och några av syskonen. Brodern Gustaf har gift sig, han kallas först arbetare, sedan skräddare och blir far till en större barnaskara varav flera emigrerar till Amerika. När Gustaf dör på gården, hela 93 år gammal, år 1922, tar nästa generation över genom hans son, snickaren Gustaf Wilhelm Gustavsson född 1881. Denne snickare gifter sig i sin tur, ger stugan namnet Hagaborg, men dör endast 45 år gammal, 1926. Han efterlämnar barn och barnbarn som alla bor på fastigheten och ännu en bit in på 1940-talet finns Hagaborg i släktens ägo.

En enkel , men spännande familjehistoria som jag som forskare går igång på och som väcker nyfikenhet och frågor:

Finns Hagaborg kvar? Hur ser det ut idag? Bor det fortfarande släkt till Clara och därmed Leif Mannerström på gården? Finns det levande släktingar i trakten som man kunde knacka på hos och dricka en kopp kaffe med ur någon charmig porslinskopp? Finns det gamla fotografier eller brev som Clara skickade hem till sin gamla mor eller sin bror under sitt liv i Stockholm? Vad hände med släktingarna i Amerika?

Ja, frågorna är nästintill oändliga och att ”kill your darlings” som släktforskningsexpert i det här sammanhanget är den största utmaningen för mig… Dock – huvudsaken är att huvudpersonen i programmet blir och är nöjd efter sitt deltagande och min bild är att Leif var det, när inspelningen var över. Jag tycker att Leif sammanfattade det på ett bra och vackert sätt i sina slutord i programmet:

”- En fantastisk resa, som många människor borde göra, om man inte gör det i TV kan man göra det själv. Det finns så fantastiskt mycket att upptäcka!”

Vill du veta mer om din släkthistoria? Hör av dig till oss på Tillbakablicken! Vi har möjlighet att anpassa oss efter dina önskemål och den upplevelse du vill ha! Maila [email protected]

Välkommen till oss!

Klicka här om du missade programmet eller vill se det igen!