Fyndet vid färjan-del II- "Serendipity" May 06 2014

Fanns det då något i lådorna där nere i radhuskällaren som släktforskarna kommer att ha gagn av? Ja, självklart är det så och många nya anor kommer att nystas upp och mångåriga "omöjliga" släktforskarproblem kommer nu att kunna få sin lösning, men föga anande jag att det så direkt skulle innebära att ödet ledde till mig och en riktigt klassisk "serendipity" stod för dörren.....

En av anledningarna till besöket var att försöka lösa föräldraskapet till en tidigt bortlämnad son med en mor som enbart nämnts i församlingens födelsebok och inte på något annat ställe kunnat återfinnas i församlingens kyrkoböcker - vi kan kalla henne för Ida Bäckman. I en av kartongerna fanns, som nämnts tidigare, gamla inflyttningsattester sorterade i efternamnsordning. Inflyttningsattester är alltför sällan bevarade, men där de finns gör de stor nytta då de berättar en hel del om den inflyttade personen och dennes bakgrund.

Kort efter att jag hittat kartongen med dessa ropar min kollega till. "-Här är ju en attest på Ida Bäckmans inflyttning!" Året 1800 hade hon flyttat in till församlingen från en ort inte alltför lång borta, där hennes föräldrar uppges bo. Hon har bott på den närbelägna orten "sedan späd ålder" och ska dessförinnan kommit från "Malmö". Det är lång väg från Malmö till vår församling så utan denna attest hade förutsättningarna att lösa Idas härkomst vara lika med noll.

Efter att ha löst denna gåta genom vårt nya fynd kommer jag hem och slår mig ned vid min släktforskningsdator för att se om Ida och hennes föräldrar står att finna på orten varifrån hon sägs vara inflyttad. Döm om min förvåning, när jag efter en stunds letande hittar henne och hennes föräldrar och ser att de inte alls kommer från Malmö utan från Malung i Dalarna, min egen hemort och min mammas födelseplats!!! Prästen hade helt enkelt uppfattat det fel och skrivit Malmö istället för Malung. Skåne istället för Dalarna. Söder istället för norr. Inget lättlöst pussel......

Med frenesi slänger jag mig in i mina gamla malungsforskningar som jag under åren ägnat tusentals timmar åt och efter en kort stund går det upp för mig att jag och den deltagare som har sina förfäder i "församlingen vid färjan" faktiskt är släkt med varandra!

Idas mormor far och min morfars mormors morfars farfars far var kusiner!!!

Det är sånt här som gör släktforskning så fantastisk spännande, det är som att läsa en ny deckare varje dag! Vill du veta mer om din egen "deckare" (släkthistoria) - hör av dig till oss på Tillbakablicken!