På äventyr med Lennart Jähkel September 13 2016

 Äventyr med  Lennart Jähkel

Ibland får man ju sina favoriter när man arbetar med produktionerna av ”Vem tror du att du är?” och så var fallet igår. Att arbeta med Lennart Jähkels förfäder var mycket spännande! Ibland kan det vara svårt att hitta historier för ett helt program, man kan få ”trolla med knäna”, ta allting under luppen en extra gång och gräva djupare och djupare, men i Lennarts fall var det den totala motsatsen. Varje liten ytlig grästuva som man ruskade i fick till resultat att det föll ut jordkokor fyllda med spänning, dramatik, tragik och äventyr, ja allt man som forskare vill ha i ett program av den här typen. Och så plötsligt får man det omvända problemet, programmet blir helt plötsligt vad man kallar ”för tjockt.

Ett nedslag om släkten Hjort, på Lennart morfars sida, som härstammade från platsen med det speciella namnet Yxskaftkälen och ett inslag om häxprocesserna i Nordingrå på 1600-talet, där Jähkels förfäder hade betydande roller fick tyvärr läggas åt sidan Något som inte var känt för exempelvis Västernorrland Allehanda som flaggade för inslaget i förra veckans tidning inför programmet.

Från Västernorrlands Allehanda:

 http://www.allehanda.se/vasternorrland/kramfors/vem-tror-du-att-du-ar-sander-fran-nordingra-lennart-jahkels-slakthistoria-ren-action

Slutscenen med Lennart i Nyhyttan, där Lennarts farmors födelsehem en gång stått, var trolsk. Vad vi inte fick se i programmet, var de tårar som kom i Lennarts ögon när han insåg var han var och vad som hade hänt på platsen. Som framgick i programmet var det ju på platsen där också hans farmors far Erik Johan Carlstedt ändade sitt liv med ett skott 1884 (eller blev han skjuten av någon av sina bröder?). I bouppteckningen efter Erik Johan framgår tydligt hur rik familjen var och hur ståtlig och välmöblerad den nu ruinerade bergsmansgården en gång var.

En titt på fortsättningen av historien berättar vidare att efter självmordet så står Erik Johans far, Carl Henrik Carlstedt helt utan försörjning. Han har överlåtit gården på Erik Johan, som nu är död och i sin tur testamenterat allt till sin ”oäkta” dotter Julia. Carl Henrik är i svår ekonomisk knipa och kanske också i svår sorg när han, nästa precis ett år efter sonens självmord, också själv väljer att avsluta sitt liv genom att äta av giftet fosfor.

Bröderna till Erik Johan då? Hur gick det för dem? Ja den äldre, Carl Fredrik, gifte sig och fick barn, men levde sina dagar utan fast egendom och under små omständigheter, dock stannade han i trakten. Däremot brodern Alfred, som jag berättade om i programmet och som ”försvann spårlöst”, dök ju efter en tid upp igen (vilket också var bortklippt) nu i Skåne, där det noteras att han varit en längre tid till sjöss. Han försöker sig på en yrkesbana men dras in i ”dåligheter” och dör i misär och av syfilis i ganska unga år. Man kan undra vad han hade på sitt samvete……lite skumt är det i alla fall!

Missade du programmet eller vill se det igen klicka här