Premiär för ”Det sitter i väggarna”! November 08 2015

Premiär för ”Det sitter i väggarna”!

Imorgon måndag, den 9 november, är det dags för premiär av ett helt nytt TV-program på SVT ”Det sitter i väggarna”, där jag har fått förmånen att vara delaktig som släktforskningsexpert.

Programserien har ett gammalt hus som är navet i varje avsnitt - ett hus späckat med historia och spännande berättelser, framforskade av mig och ett par kompetenta researchers på redaktionen. Det har varit ett roligt, utmanande och intressant arbete, där vissa hus har valts bort medan andra hus har tagit oss med på spännande äventyr i historien.

Programledare för serien är historikern Christopher O´Regan. Han har byggnadsantikvarien Erika Åberg vid sin sida, då varje utvalt hus också har ett renoveringsbehov som de nya ägarna får vägledning och handfast hjälp med, under avsnittet.

I början av juli fick jag möjlighet att se premiärprogrammet på en förhandsvisning i produktionsbolaget Titans lokaler. Jag tycker verkligen om programmet! Det känns ”småputtrigt” och finstämt, med vackra bilder och känslosamma möten och personer. Naturligtvis finns det saker jag som forskare skulle vilja ha annorlunda, men det har också varit högt till tak och möjligt att påverka på ett positivt sätt. Skulle själv också önska att det ibland fanns sätt att lyfta fram mer kvinnor och kvinnliga öden från historien då det oftast blir männens gärningar som står i förgrunden, här kan vi bli bättre även om det historiska materialet naturligtvis många gånger är tiltat mot männen även det. Hursomhelst - kvalitéts-TV tycker jag! Hoppas du tittar på programmet och hjälper upp tittarsiffrorna så jag får möjlighet att arbeta med detta program även nästa säsong.

Förhandstitta gärna här.