Bakom kulisserna med Tomas Ledin August 25 2015

Pust, så var säsongspremiären över för TV-serien ”Vem tror du att du är?”, igår med nationalikonen Tomas Ledin som huvudperson. Det var med stor glädje och lite nervositet som jag tog mig ner till Norrköping sommaren 2014 för att möta upp inspelningsteamet och Tomas i trakterna av Norrköpings Stadsarkiv.

Dagen började med lämpligt uppehållsväder under timmarna i stadsarkivets underjord, men när vi sedan skulle ge oss ut mot Vikbolandet, och livgrenadjär Falks torp och den närbelägna rusthållarstugan på Linneberga öppnades himlens portar. I ”öppningsscenen” vandrar jag och Tomas i en fårhage på väg upp mot den lilla stugan. Det man inte ser eller vet som tittare är att scenen tas om ett antal gången, dels från samma, dels från olika vinklar och när vi slutligen var klara med den upprepande vandringen var vi sjöblöta genom skor och strumpor och en bit upp på byxorna, gummistövlarna blev ju kvar i Stockholm….. Den observanta kunde också se våra färgglada paraplyer i samma scen, dessa hade valts med omsorg och var upphov till en viss munterhet bland inspelningsteamet.

Att samarbeta med ”kändisarna” i "Vem tror du att du är?" har för mig bara varit en positiv upplevelse. De personer jag har verkat med har visat sig vara ödmjuka, vänliga och öppna personer, nyfikna på vad som har levererats och inte minst tålmodiga, långa inspelningsdagar till trots. Under bilresorna med Tomas avhandlades en hel del spännande, det mesta behåller jag för mig själv, bland annat historien om hur det gick till när Tomas skrev låten ”Sommaren är kort…”.

Sensommaren 2014 gav vi oss så iväg igen, nu till Kvavisträsk i Västerbotten. Vilken härlig plats! Jag får en slags själslig ro på sådana här platser. Tre bröder i 75 års åldern med respektive mötte upp, de bebodde och ägde nu gården där Tomas förfäder Zackris och Sara en gång verkat och var ättlingar, liksom Tomas så klart, till dessa båda i rakt nedstigande led. De serverade oss med kaffe, bullar, läskande drycker och allt vi önskade under dagen på ett härligt sätt och vi hade en hel del trevliga stunder under dagen när inspelningsteamet ägnade sig att filma naturen och sjön, som en gång i tiden hade så dålig syretillförsel att fiskarna i den kvävdes till döds så där vart femte år eller så.

Efter att ha sett avsnittet igår är jag glad att scenen när en av kvinnorna i huset sjöng en sång om Zackris Nilsson som fortfarande lever kvar i bygden, inte kom med. Inte för att hon sjöng dåligt, nej hon hade en mycket bra sångröst och gjorde det väldigt bra, det var min egen insats som krackelerade. I scenen skulle jag förmedla ett budskap till Tomas och efter en stund skulle jag låtsas upptäcka kvinnan och säga något i stil med; ”-Nej, men se där kommer ju Elsa! Kom hit Elsa och sjung sången om Zackris för oss!”. Det blev många omtagningar…. Någon skådespelare blir jag aldrig!

När dagen i Kvavisträsk närmade sig sitt slut meddelande våra värdar att de ville bjuda på middag, vilket vi alla accepterade med glädje. Så många näringsställen i området stod inte att finna och vi hade inte ätit mat sedan frukost. Självklart skulle det bjudas på ”nationalrätten” kroppkakor med skirat smör, lingonsylt och kokt potatis. Själv är jag vegetarian, men ville inte störa med detta utan ”roddade runt” med en kroppkaka, smög undan fläsket och åt det runt omkring, lingonsylt samt sallad. Tomas däremot tycktes äta med god aptit och höll efter måltiden ett tacktal, som sannolikt lever kvar i värdfamiljens hjärta för alltid. På vägen mot flygplatsen insåg vi, att nästa ingen i vårt sällskap dock var några kroppkakefantaster. En av filmarna hade gjort som jag, en annan hade ätit en halv och gömt undan resten under ett större salladsblad, medan Tomas uttryckte sig; ”-Det var 30 år sedan jag åt kroppkakor, det kommer att dröja 30 år till, tills nästa gång!” (Observera att det absolut inte var något fel på kroppkakorna, den tredje i inspelningsteamet, en ”van” kroppkakeätare, fann dem utsökta och tog om ett par gånger.

Inför gårdagens program ville P4 Radio Dalarna intervjua mig klockan 06.45,

Lyssna här om du vill.

Hoppas att du gillade det första avsnittet av "Vem tror du att du är?" - jag kommer att medverka i ytterligare 3 avsnitt under hösten, då tillsammans med Björn Kjellman, Ebbot Lundberg och Leif André.

Ha en bra dag!

Leif Mörkfors