Dags att bänka sig.... September 10 2014

På måndag den 15 september kl 20 på SVT1 är det dags att bänka sig framför TV:n. Då kan du följa Tillbakablickens egen släktforskningsexpert Leif Mörkfors som hjälper skådespelerskan Marie Richardson på hennes släktresa genom historien i den populära TV-serien ”Vem tror du att du är?”. Resan tar dem till Värmland där spännande vandringar i vattenfyllda gruvgångar och tragiska familjehemligheter rullas upp.

Så här skrev Marie Richardson efter vårt samarbete vid inspelningen: ”Vill tacka för all fantastisk information och kunskap du förmedlade till mig under inspelningen av " Vem tror Du att Du är"! Vilken kunskap och kompetens du besitter, dessutom förmedlade du allt så lustfyllt och engagerat. Jag fick faktiskt ett helt nytt förhållande till släktforskning. Det blev helt enkelt sjukt spännande! Med din hjälp lärde jag "känna" flera av de släktingar som varit döda länge, och som jag inte trodde att det fanns nån information om. Inget hokus pokus, bara saklig forskning, tålamod, envishet, lust och nyfikenhet! Vilket otroligt roligt detektivarbete! Nu fick faktiskt namnen i kyrkoböckerna liv när jag förstod hur jag skulle uppfatta noteringarna. Och vilka öden och historier som kom upp till ytan! Värda att berättas. Värda att minnas. Jag är så otroligt tacksam och glad för äventyret som Leif och Tillbakablicken ledsagade mig igenom! Jag känner mig stolt och trygg över mina nyfunna rötter! Stort tack! Varma hälsningar Marie Richardson.”

 

Arbetet pågår just nu inför flera kommande program i serien som visas under 2015.

Att få göra denna resa med de medverkande ger alltid samma känsla av hur viktigt det är att känna sin egen historia för att också förstå sig själv. Alla har naturligtvis olika släkthistorier att berätta och erfarenheten är att samtliga medverkande känner en slags tillfredsställelse och ett slags lugn i vad de får reda på oavsett innehåll i berättelsen. Naturligtvis få bara en bråkdel plats i programmet och som forskare skulle man många gånger vilja ge så mycket mer, något som du som kund hos oss på Tillbakablicken har möjlighet att få genom våra tjänster.

Familjetraditioner och hemligheter man aldrig eller sällan har pratat om kommer fram i ljuset, ”nya” platser, med stark koppling till släktens historia, kommer plötsligt väldigt nära och blir viktiga, kanske hittar vi en gård eller ort där förfäderna verkat i hundratals år. Att få sitt eget släktträd upprättat är bara början på en annorlunda resa.

Är du nyfiken på att få reda på din egen släkthistoria och vill få möjlighet att hitta släktens egna smultornställen? Hör av dig till oss på Tillbakablicken!

Tidigare avsnitt i programserien där Leif medverkat som expert är.

  • Lasse Åberg
  • Björn Skifs
  • Mårten Palme (research)