Snart drar det i gång! October 08 2014

Fjärde säsongen av ”Allt för Sverige” startar upp söndagen den 19 oktober och det är med spänning som jag ser fram emot att se vad de forskningar jag gjorde under våren resulterat i när det har klippts, redigerats och nu visas i TV-rutan. Hur kommer reaktionerna att bli? Kommer Troy att gråta när han går på gårdstunet till sin farmors födelsehem i djupaste Småland? Vad kommer Jeanett att säga när hon får se bilden på din östergötska gammelfarmor och hur reagerar Leslie när hon får veta mer om sina roslagsboende förfäders brokiga förflutna?

Som ansvarig släktforskare för den här programserien får man möjligheten att dyka lite djupare och borra lite extra i några få utvalda förfäder och då blir också historien lite mustigare och lite mer påtaglig för huvudpersonerna vilket jag hoppas att TV-mediet kommer att förmedla. Att gräva i deltagarnas släkthistoria har också andra utmaningar. Först ska det säkerställas att en större grupp utvalda amerikaner ska granskas utifrån perspektivet; ”-Har de svenska förfäder?”. Därefter, när den slutliga s k castingen är gjord, påbörjas en ganska bred forskning kring deras släkthistoria för att hitta just den personen, den historien, det levnadsödet eller kanske den platsen som med styrka och stormvind kan fånga både deltagarens och TV-publikens intresse. Det är släktforskning när det är som allra roligast!

     

Jag med deltagarna Georg, Katie, Courtney och Nick samt min högst kompetene kollega Fredrik.

Under en varm försommarkväll i början av juni fick jag möjligheten att träffa deltagarna över en middag efter den dagens inspelningar. Jag fascinerades först av över hur många människor och filmteam som arbetade med produktionen och vilken logistik som måste fungera för att få allt på rätt plats. När jag väl fick möjlighet att prata med några av deltagarna under en lite längre stund blev min främsta reflektion att det som jag uppfattade, som ”så lite” av deras släkthistoria kunde betyda så mycket för deltagarna. Att se ett minnesmärke, att hålla i ett föremål som tillhört en förfader, att läsa ett brev och att se en bild skakade om, skapade så mycket tankar, förändrade tankesätt och, ja nästan hela deras syn på livet. Det är ju precis det som är tjusningen med släktforskning – att få dela personers glädje över deras nyvunna kunskaper om deras släkthistoria. Att få berätta uppdragsgivarens släkthistoria så att forskningen inte blir en dammig pärm i en bokhylla, utan ett levande dokument där de framforskade människorna i pärmen och deras levnadsöden ibland hoppar ut ur bokhyllan och gör sig påminda, diskuteras vid släktmiddagar och högtider och gör avtryck med sina levnadsöden i nu levande människors liv och vardag. Här tror jag att vi på Tillbakablicken kan göra skillnad för dig som kund hos oss!