Vem tror du att du är?

På äventyr med Lennart Jähkel September 13 2016

 Äventyr med  Lennart Jähkel

Ibland får man ju sina favoriter när man arbetar med produktionerna av ”Vem tror du att du är?” och så var fallet igår. Att arbeta med Lennart Jähkels förfäder var mycket spännande! Ibland kan det vara svårt att hitta historier för ett helt program, man kan få ”trolla med knäna”, ta allting under luppen en extra gång och gräva djupare och djupare, men i Lennarts fall var det den totala motsatsen. Varje liten ytlig grästuva som man ruskade i fick till resultat att det föll ut jordkokor fyllda med spänning, dramatik, tragik och äventyr, ja allt man som forskare vill ha i ett program av den här typen. Och så plötsligt får man det omvända problemet, programmet blir helt plötsligt vad man kallar ”för tjockt.

Ett nedslag om släkten Hjort, på Lennart morfars sida, som härstammade från platsen med det speciella namnet Yxskaftkälen och ett inslag om häxprocesserna i Nordingrå på 1600-talet, där Jähkels förfäder hade betydande roller fick tyvärr läggas åt sidan Något som inte var känt för exempelvis Västernorrland Allehanda som flaggade för inslaget i förra veckans tidning inför programmet.

Från Västernorrlands Allehanda:

 http://www.allehanda.se/vasternorrland/kramfors/vem-tror-du-att-du-ar-sander-fran-nordingra-lennart-jahkels-slakthistoria-ren-action

Slutscenen med Lennart i Nyhyttan, där Lennarts farmors födelsehem en gång stått, var trolsk. Vad vi inte fick se i programmet, var de tårar som kom i Lennarts ögon när han insåg var han var och vad som hade hänt på platsen. Som framgick i programmet var det ju på platsen där också hans farmors far Erik Johan Carlstedt ändade sitt liv med ett skott 1884 (eller blev han skjuten av någon av sina bröder?). I bouppteckningen efter Erik Johan framgår tydligt hur rik familjen var och hur ståtlig och välmöblerad den nu ruinerade bergsmansgården en gång var.

En titt på fortsättningen av historien berättar vidare att efter självmordet så står Erik Johans far, Carl Henrik Carlstedt helt utan försörjning. Han har överlåtit gården på Erik Johan, som nu är död och i sin tur testamenterat allt till sin ”oäkta” dotter Julia. Carl Henrik är i svår ekonomisk knipa och kanske också i svår sorg när han, nästa precis ett år efter sonens självmord, också själv väljer att avsluta sitt liv genom att äta av giftet fosfor.

Bröderna till Erik Johan då? Hur gick det för dem? Ja den äldre, Carl Fredrik, gifte sig och fick barn, men levde sina dagar utan fast egendom och under små omständigheter, dock stannade han i trakten. Däremot brodern Alfred, som jag berättade om i programmet och som ”försvann spårlöst”, dök ju efter en tid upp igen (vilket också var bortklippt) nu i Skåne, där det noteras att han varit en längre tid till sjöss. Han försöker sig på en yrkesbana men dras in i ”dåligheter” och dör i misär och av syfilis i ganska unga år. Man kan undra vad han hade på sitt samvete……lite skumt är det i alla fall!

Missade du programmet eller vill se det igen klicka här


Vem tror du att du är? med Lennart Jähkel September 12 2016

 Foto: Stefan Mattsson

Ikväll är det dags för skådespelaren Lennart Jähkels att ge sig ut på sin släktresa i SVT:s programserie "Vem tror du att du är?".

Vi kan redan nu lova att Lennarts resa blir lika rafflande som den mest spännande actionfilmen. Lennart tar oss med ut i Europa där vi får höra om livsöden med enorma rikedomar, och med såväl uppgångar som stora fall. Det dyker det upp såväl mordförsök som självmord på släktresan. Klockan 20.00 ikväll är det dags att bänka sig framför TV:n.

Vill du få en försmak av programmet klicka här

I vanlig ordning kommer Leif Mörkfors att berätta lite om vad som hände bakom kulisserna efter det att programmet sänts.

Vill du vara säker på att inte missa det  - gå in och gilla vår sida på Facebook, Tillbakablicken.se - så håller vi dig uppdaterad.

 

 


Det lackar mot jul…. November 24 2015

   

Hos Tillbakablicken hittar du de personliga julklapparna som hela familjen kan få glädje av i många generationer framöver, som kan ge svaren på det som man aldrig pratade om, släktskrönor och mycket mycket annat.

Funderar du på att ge bort en släktforskning eller släktträd i julklapp i år? Då är det hög tid att beställa nu. Vi har även presentkort där mottagaren själv kan välja valfri produkt från oss.

Välkommen att kika in på hemsidan! Klicka här!