Vad har du på vinden? May 12 2014

På dammiga vindar, i kartonger eller snabbt ihoprafsade kassar, i gamla kistor och i något fall i välordnade i gamla album ligger de där, bilderna från förr. Rader av ansikten på alltför ofta okända människor som tittar allvarsamt in i kameran.

Vilka är de? Hör de till släkten? Vad ska jag göra med alla dessa bilder på människor jag inte känner igen? Ja, jag vet att det är många som känner igen sig därute då jag i mitt forskningsarbete har insett att detta är mer en regel än ett undantag. Har inte någon i släkten slängt alla gamla fotografier så är det någon förståndigare i släkten som behållit dem.

I mitt arbete med "Allt för Sverige"-2014 springer man på detta fenomen allt som oftast och normalt sett ges ingen tid till att titta närmare på de gamla bilderna, men härom dagen dök en bild upp som jag inte kunde låta bli att fundera närmare kring trots att den egentligen inte hade med den aktuella "amerikanen" att göra.

I ett gammalt vacker album satt denna bild:

                                      

En ståtlig och medaljerad man med hög hatt och käpp, vem var han och vad kom han ifrån? Vilket liv hade han?

Ingen i släkten som överlämnade albumet visste vem han var så ur deras perspektiv var fotot "utan värde". Jag kunde naturligtvis inte hålla fingrarna borta utan lirkade ur bilden från sin plats i albumet. Alltför ofta står ju ingenting skrivet på baksidan men den här gången var ett undantag, med sirliga bokstäver stod "Nils Johansson, född 15 mars 1801" i svart text. Bingo! Nu återstod "bara" problemet, hur hörde han till familjen och var hittar vi mer om honom?

Efter någon timmes forskning var Nils identifierad! Han var född i Lönåsen i Hultsjö socken i Småland, son till Johannes Jonasson och Martha Bengtsdotter. Som ung kom Nils till Eksjö där han bildade familj och senare kom han till huvudstaden Stockholm. Bilden kan mycket väl vara tagen på hans 70-årsdag, 1871.

Nils visade sig vara morfars mormors far till ägaren av albumet och nu har fotots värde stegrats.

Har du gamla foton på vinden? Låt oss på Tillbakablicken titta på din släkthistoria och samtidigt lägga pusslet med de gamla fotografierna som finns hos dig, ett äventyr för både dig och hela din släkt! Skicka oss ett mail på [email protected] så hör vi av oss!