Bakom kulisserna med Stefan Holm - Bland torpare och kungligheter September 27 2016
I gårdagens avsnitt med höjdhopparen Stefan Holm fick vi vara med om en resa i alla samhällsskikt, allt från lösdrivare och fattiga torpare, via högre borgarklass till högadel och slutligen, 29 generationer bakåt i tiden, den svenske monarken Olof Skötkonung.
Att hitta just adel och kopplingar till kungahuset är ju något som många släktforskare, eller kanske släktforskarens påhejare, hoppas på när man börjar forska. Det är i alla fall något som jag en gång i tiden som ung nybörjare i gebitet längtade efter att hitta när jag plöjde mig igenom min egen släkthistoria i slutet på 1970-talet. Många år senare och efter många vedermödor hittade jag också adel i min släkthistoria då det till slut visade sig att min farmors farmors mor, Johanna Matiasen, hade sina rötter bland norska stormän och att vissa indikationer tydde på att det fanns en släktlinje som eventuellt kan följas till kung Hakon V av Norge som levde mellan år 1270 och 1317. Wow, skulle jag nog ha uttryckt mig för 30-talet år sedan och jubla runt lycklig över detta, men idag är det inte den släktgren som jag tycker är intressantast och inte heller den släktgren som jag framhåller eller berättar om när någon frågar vad som framkommit i mina forskningar.
29 generationer till Olof Skötkonung från Stefan Holm är ju för en forskare en resa i utmaningar. Det finns bland de generationer ett antal släktled där kopplingen mellan personerna är mer eller mindre osäkra, olika forskare som ägnat sig åt specialgebitet medeltidgenealogi har kommit fram till olika slutsatser och att med säkerhet kunna säga att Stefan verkligen är släkt med Olof Skötkonung är naturligtvis inte fullt möjligt liksom om jag verkligen är ättling till kung Hakon.
Mitt helt egna favoritgenre är torpare, resande, statare, soldater, bönder och borgare, ja ”vanliga” människor, som kämpat i karga miljöer och med hårda livsklimat. Där kan jag som forskare, med ibland hårt, men spännande, forskningsarbete, bygga kött och blod kring deras namn och till slut lyfta fram dem från de historiska dimmorna. Det går jag igång på och därför trivs jag bäst vid gamla torpstugor, i ensliga finnmarker, i gruvmiljöer och i små sockenkyrkor, när jag medverkar i programmet.
I gårdagens avsnitt fick jag förmånen att följa med Stefan till Lillhärdal i Härjedalen, faktiskt mitt första längre besök i landskapet. Det var, som sågs i programmet, härlig natur och jag fick också möjlighet att leverera överraskningen med brudkronan, vilket var min önskan. Att det var en historia som Stefan uppskattade tror jag märktes i programmet. Efteråt vandrade vi runt på kyrkogården för att leta efter gravar med namnet Forslind. En stund senare fick vi hjälp av en trevlig vaktmästare som hade verkat många år på platsen. Han tycktes kunna varenda sten på kyrkogården och vallade oss snabb fram till en med namnet Forslind. Vid en snabb kontroll i min dator konstaterade vi att den som låg där var en son till Engelbrekt Forslind (vars drunkningsolycka jag berättade om i programmet) och därmed en kusin till Stefans farfars far. ”-Jag tror att han har barn kvar i byn!”, sa vår nyfunna vaktmästarvän och vi insåg då att det fanns sysslingar till Stefans farfar kvar i trakten. Detta gav sannolikt ett vidare intresse för Lillhärdal och kanske återvänder Stefan till orten framöver för att få reda på mer om släkten och vad som hände på den gamla Busasgården.
Missade du programmet med Stefan Holm eller om du vill se det igen - klicka här!
Se reportage från tidningenharjedalen.se - klicka här!