Vem tror du att du är?
New article about our participation in "Allt för Sverige" or "Great Swedish Adventure" April 25 2015
"Det sitter i väggarna" March 30 2015
Tillbakablicken involverade i ny TV-produktion
Under våren arbetar produktionsbolaget Titan med en ny TV-produktion som i höst kommer att visas på SVT under titeln ”Det sitter i väggarna”. Vi är naturligtvis både glada och stolta att kunna berätta att ansvarig researcher för programserien är Tillbakablickens egen släktforskare, Leif Mörkfors.
I programmet står ett gammalt hus i centrum. Vi får träffa ägarna, som i de flesta fall är ganska nyblivna sådana, och tillsammans med dessa och programledaren och historikern Christopher O´Regan göra en resa i husets historia bland tidigare ägare och boende. Livsöden som berör.
I programmet finns också en ”renoveringsdel” där en byggnadsantikvarie deltar som ger ägarna tips och råd om hur man lyfter fram husets äldre och unika egenskaper till dagens sätt att leva och bo.
Leif Mörkfors kommer som sagt att ansvara för researcharbetet kring ägar- och boendehistorik och för att hitta de människoöden som kan fånga intresset hos TV-publiken, något som görs tillsammans en rutinerad redaktör på produktionsbolaget och andra engagerade medarbetare.
Vi tror och hoppas på en sevärd och framgångsrik programserie som leder till flera återkommande säsongen framöver och naturligtvis återkommer vi till programmet i vår blogg när något spännande dyker upp!
Nu kan du få oväntat besök! March 02 2015
Ny tv-produktion om hus- och personhistoriaBor du i ett äldre hus och vill veta mer om dess förflutna? Funderar du över vilka människoöden som tidigare rymts inom ditt hems väggar?
Just nu söker produktionsbolaget Titan husägare med äldre hus som i ett nytt TV-program kommer att få en spännande inblick i huset de bor i.
Husets förflutna är utgångspunkt
Förhoppningsvis kommer programmet även bjuda på någon form av person- eller släkthistoria. I programmet, som produceras för SVT, kommer nämligen en historiker att gräva i husets förflutna, och en byggnadsantikvarie kommer lära ut hur man med gamla byggnadstekniker kan återställa eller förädla valda delar av huset - så att det får tillbaka charmen och själen från förr.
Om du tycker att detta låter intressant, eller vill tipsa om någon, hör av dig omgående med en intresseanmälan. Nedan kan du läsa mer om hur det går till.
Intresseanmälan
I samband med att du skickar din intresseanmälan önskar produktionsbolaget att du uppger följande information:
· Ditt namn och dina kontaktuppgifter
· Adressen till huset det rör sig om
· Information om er som bor i huset idag (t.ex. familjemedlemmar, ålder, hur länge ni bott där)
· Beskrivning av huset (t.ex. byggnadsår, storlek, renoveringar som utförts)
· Tänkta renoveringar för huset
· Det du vet om husets förflutna, om du har det (t.ex. tidigare ägare)
· Om det finns något särskilt du är extra nyfiken på gällande ditt hem
· Bilder från i dag, gärna både utvändiga och invändiga
Maila din anmälan omgående till [email protected]
Bild: Detalj ur fotografi taget av Paul Sandberg/Upplandsmuseet
Undrens tid är inte förbi! November 18 2014
Ni som följer ”Allt för Sverige” på SVT håller sannolikt med mig om att söndagens avsnitt, när barberaren och östgötaättlingen Nick Jones fick lämna programmet, var både tårdrypande och sorgligt. Trots att jag redan visste facit av utslagstävlingen närde jag en förhoppning om att han, i den slutliga klippta TV-versionen, skulle klara sig och få stanna kvar. Så blev nu naturligtvis inte fallet. Känner dock stor glädje över det fina besöket Nick hann göra vid torpet Siggaryd i Ödeshög, även kallat Eldastället efter Nicks förfäder.
Jag och Nick
Även om jag hade stor behållning av programmet var det först i slutet av detsamma som det verkligt stora hände. Plötsligt plingade det till i min iphone och min syster uppe i Dalarna hörde av sig med ett SMS. Inte så konstigt i sig, men till saken hör att man som inbiten släktforskare sannolikt många gånger har svårt att få gehör för sitt brinnande intresse, hos den närmaste släkten. Till den gruppen har min syster hört i alla år. Ett genuint och grundmurat ointresse har så gott som alltid under alla år mött mina egna utsvävningar i ämnet om än ofta med glimten i ögat. Jag har därför sedan så gott som en evighet räknat bort min kära syster från ”uppdateringslistan” när jag hittat något spännande eller för mig intressant, inom släktforskandets område.
Vad stod det då i SMS:et? I det första som anlände stod det: ”Numera blir syrran rödnäst varje söndag….”. Redan här kan man prata om en ”breakthrough”! Att hon verkligen har tittat på ”Allt för Sverige” för ”min skull” känns superroligt och att hon dessutom gjort det spontant känns större. Efter ett kort svar tillbaka kom nästa SMS: ”Det värsta är att jag blir intresserad av att höra mer om VÅR släkt….! Hoppas du satt ned!”. Ja, jag satt ned och det var faktiskt helt behövligt, jag blev stum och handlingsförlamad under flera minuter…..
Hur jag nu ska hantera detta intresse är en fundering som får ligga och bearbetas i mitt huvud en tid, kanske till jul. Inte desto mindre tycker jag denna historia visar på TV-mediet storhet. Med bra bilder, stämningshöjande musik och rätt ansatser i kommunikationen gör man stordåd vad gäller intresset för släktforskning och sin egen släkthistoria.
I alla släkter finns lika spännande historier att utforska och berätta som i programmet. När man inser det så borde de flesta känna nyfikenheten och få ett väckt intresse. Kanske hör du till en av dem som är nyfikna men inte har tiden att själv ta fram dessa historier? Hos oss på Tillbakablicken kan du få hjälp att hitta dessa levnadsöden, finna dessa platser och få möjlighet att förstå mer av vem du är.
Hör av dig till oss på [email protected] om du vill veta mer!
Tillbakablicken i radio P4 Extra November 13 2014
Intresset för att ta reda på sin egen historia är större än någonsin.
Här intervjuar radio P4 Extra Tillbakablickens egen släktforskningsexpert Leif Mörkfors! Lyssna gärna!
(När du klickat på länken kommer du direkt till inslaget om du trycker på playknappen längst upp till vänster)
En speciell känsla.. October 21 2014
Du missade väl inte första avsnittet av ”Allt för Sverige” på SVT1 i söndags? Programmet där Anders Lundin guidar tio amerikaner med svenska rötter genom den svenska historien och där varje deltagare får ta del av sin egen familjehistoria genom en upplevelse, ett besök på en plats och en skattkista med släktkopplat innehåll. Om du inte såg det så finns det ju här!
För mig var det en mycket speciell upplevelse att få se programmet. Att sitta framför TV:n och se resultatet av vårens forskningsinsatser visualiseras och med spänning iaktta vilka reaktioner det skulle frambringa var annorlunda och inte alls som när jag normalt tittar på ett TV-program.
Först ut med sin skattkista och besök var washingtondamen Katie Malik som fick göra ett besök på platsen i Västra Sallerups socken utanför Lund, där hennes förmoder Elna Persdotter var född. Med musik och textläsning av det personliga brevet, följt av Katies tårar blev det väldigt känslosamt även för mig även om jag redan innan visste om både innehållet i brevet och att hon sannolikt skulle bli berörd. Med gåshud på armarna och tårarna rinnande kändes det som en stor lättnad att den historia vi valt ”funkade” bra åtminstone med hjälp av alla i produktionen som bidragit med musik, kamera, klippning o s v. Naturligtvis blev det ännu starkare med tanke på Katies livssituation och den sjukdom som är hennes följeslagare i livet.
Katie Malik till vänster - Courtney till höger.
Även Leslie fick sin skattkista. Leslie är ju verkligen en stor personlighet och har levt ett tufft liv. Att få se henne stråla och visa känslor som i gårdagens avsnitt berörde mig minst lika mycket och så satt jag där med översvämmade ögon igen när Leslie förtjust tittade förundrat på sin ”present” innehållande ett foto på några hon inte visste vilka det var och konstaterade att ”-Den lilla flickan ser ut som mig när jag var liten!” då ovetandes om att den lilla flickan var hennes farmor Signe.
I morse såg jag om avsnittet med mina barn! Sonen var påtagligt intresserad och när jag försökte snabbspola ibland för att vi skulle hinna till skolan protesterade båda! De ville se allt! I slutet, när tävlingen genomfördes utbrast så dottern; ”-Pappa, jag vill inte att de ska tävla, jag vill att alla ska vinna!”! Ja, jag kan bara hålla med, tävlingarna tillhör inte mitt favoritinslag i programserien men nu tillhör det upplägget så det är bara att hantera även om jag som forskare naturligtvis hellre lagt tiden på fler besök och fler berörande historier. Om ni visste hur många intressanta, unika och starka människoöden som dyker upp under forskningsarbetet som inte får plats, det skulle med råge räcka till ett avsnitt till för varje deltagare.
I nästa avsnitt förflyttar sig gruppen till Småland. Jag skulle tro att det därmed är Troy och Amanda som får ge sig ut på egna äventyr. Är det så törs jag redan garantera mer tårar och starka berättelser, missa inte det!
Snart drar det i gång! October 08 2014
Fjärde säsongen av ”Allt för Sverige” startar upp söndagen den 19 oktober och det är med spänning som jag ser fram emot att se vad de forskningar jag gjorde under våren resulterat i när det har klippts, redigerats och nu visas i TV-rutan. Hur kommer reaktionerna att bli? Kommer Troy att gråta när han går på gårdstunet till sin farmors födelsehem i djupaste Småland? Vad kommer Jeanett att säga när hon får se bilden på din östergötska gammelfarmor och hur reagerar Leslie när hon får veta mer om sina roslagsboende förfäders brokiga förflutna?
Som ansvarig släktforskare för den här programserien får man möjligheten att dyka lite djupare och borra lite extra i några få utvalda förfäder och då blir också historien lite mustigare och lite mer påtaglig för huvudpersonerna vilket jag hoppas att TV-mediet kommer att förmedla. Att gräva i deltagarnas släkthistoria har också andra utmaningar. Först ska det säkerställas att en större grupp utvalda amerikaner ska granskas utifrån perspektivet; ”-Har de svenska förfäder?”. Därefter, när den slutliga s k castingen är gjord, påbörjas en ganska bred forskning kring deras släkthistoria för att hitta just den personen, den historien, det levnadsödet eller kanske den platsen som med styrka och stormvind kan fånga både deltagarens och TV-publikens intresse. Det är släktforskning när det är som allra roligast!
Jag med deltagarna Georg, Katie, Courtney och Nick samt min högst kompetene kollega Fredrik.
Under en varm försommarkväll i början av juni fick jag möjligheten att träffa deltagarna över en middag efter den dagens inspelningar. Jag fascinerades först av över hur många människor och filmteam som arbetade med produktionen och vilken logistik som måste fungera för att få allt på rätt plats. När jag väl fick möjlighet att prata med några av deltagarna under en lite längre stund blev min främsta reflektion att det som jag uppfattade, som ”så lite” av deras släkthistoria kunde betyda så mycket för deltagarna. Att se ett minnesmärke, att hålla i ett föremål som tillhört en förfader, att läsa ett brev och att se en bild skakade om, skapade så mycket tankar, förändrade tankesätt och, ja nästan hela deras syn på livet. Det är ju precis det som är tjusningen med släktforskning – att få dela personers glädje över deras nyvunna kunskaper om deras släkthistoria. Att få berätta uppdragsgivarens släkthistoria så att forskningen inte blir en dammig pärm i en bokhylla, utan ett levande dokument där de framforskade människorna i pärmen och deras levnadsöden ibland hoppar ut ur bokhyllan och gör sig påminda, diskuteras vid släktmiddagar och högtider och gör avtryck med sina levnadsöden i nu levande människors liv och vardag. Här tror jag att vi på Tillbakablicken kan göra skillnad för dig som kund hos oss!
Dags att bänka sig.... September 10 2014
På måndag den 15 september kl 20 på SVT1 är det dags att bänka sig framför TV:n. Då kan du följa Tillbakablickens egen släktforskningsexpert Leif Mörkfors som hjälper skådespelerskan Marie Richardson på hennes släktresa genom historien i den populära TV-serien ”Vem tror du att du är?”. Resan tar dem till Värmland där spännande vandringar i vattenfyllda gruvgångar och tragiska familjehemligheter rullas upp.
Så här skrev Marie Richardson efter vårt samarbete vid inspelningen: ”Vill tacka för all fantastisk information och kunskap du förmedlade till mig under inspelningen av " Vem tror Du att Du är"! Vilken kunskap och kompetens du besitter, dessutom förmedlade du allt så lustfyllt och engagerat. Jag fick faktiskt ett helt nytt förhållande till släktforskning. Det blev helt enkelt sjukt spännande! Med din hjälp lärde jag "känna" flera av de släktingar som varit döda länge, och som jag inte trodde att det fanns nån information om. Inget hokus pokus, bara saklig forskning, tålamod, envishet, lust och nyfikenhet! Vilket otroligt roligt detektivarbete! Nu fick faktiskt namnen i kyrkoböckerna liv när jag förstod hur jag skulle uppfatta noteringarna. Och vilka öden och historier som kom upp till ytan! Värda att berättas. Värda att minnas. Jag är så otroligt tacksam och glad för äventyret som Leif och Tillbakablicken ledsagade mig igenom! Jag känner mig stolt och trygg över mina nyfunna rötter! Stort tack! Varma hälsningar Marie Richardson.”
Arbetet pågår just nu inför flera kommande program i serien som visas under 2015.
Att få göra denna resa med de medverkande ger alltid samma känsla av hur viktigt det är att känna sin egen historia för att också förstå sig själv. Alla har naturligtvis olika släkthistorier att berätta och erfarenheten är att samtliga medverkande känner en slags tillfredsställelse och ett slags lugn i vad de får reda på oavsett innehåll i berättelsen. Naturligtvis få bara en bråkdel plats i programmet och som forskare skulle man många gånger vilja ge så mycket mer, något som du som kund hos oss på Tillbakablicken har möjlighet att få genom våra tjänster.
Familjetraditioner och hemligheter man aldrig eller sällan har pratat om kommer fram i ljuset, ”nya” platser, med stark koppling till släktens historia, kommer plötsligt väldigt nära och blir viktiga, kanske hittar vi en gård eller ort där förfäderna verkat i hundratals år. Att få sitt eget släktträd upprättat är bara början på en annorlunda resa.
Är du nyfiken på att få reda på din egen släkthistoria och vill få möjlighet att hitta släktens egna smultornställen? Hör av dig till oss på Tillbakablicken!
Tidigare avsnitt i programserien där Leif medverkat som expert är.
- Lasse Åberg
- Björn Skifs
- Mårten Palme (research)
Marie Richardson får hjälp av Tillbakablicken i "Vem tror du att du är?" June 22 2014
Nu är det officiellt vilka som blir årets huvudpersoner i SVT-serien "Vem tror du att du är?". Du kan se vilka deltagarna blir här: http://www.titan.se/index.php?page=tv_shows&id=74&lang=sv
Glädjande för oss på Tillbakablicken är vår släktforskare är med som expert under skådespelerskan Marie Richardsons egen släktresa i djupaste Värmland.
Leif och Marie under inspelningarna i Värmland.
Släktträff i sommar? June 04 2014
Förra veckan fick jag möjlighet att delta på årsmötet på den enda släktförening, "Abraham Anderssons släktförening i Baldringe", som jag är medlem i. Det var 20 år sedan jag var med senast och det var kul att få möjlighet att delta igen och dessutom att få berätta för de cirka femtio närvarande släktingarna om mina år i "släktforskarbranschen".
Sommaren är ju en tid då många släktträffar äger rum runt om i många släkters respektive hembygd och kanske har också du haft tanken att någon gång ordna en släktträff? Har det kanske stannat vid just en tanke?
Vi på Tillbakablicken erbjuder nu också hjälp att planera en släktträff för just din släkt!
Vi hjälper till med namn och adressuppgifter till nu levande släktingar att bjuda in, vi tar fram förslag på platser att besöka som är kopplade till släktens rötter, ett "programskal", ett "släkthäfte" och en släktöversikt med släktingarnas gemensamma förfader som utgångspunkt.
Vill du veta mera om hur vi på Tillbakablicken kan hjälpa just dig att arrangera en lyckad släktträff? Kontakta oss!
Nu är deltagarna officiellt presenterade av SVT för 2014 års säsong av "Allt för Sverige"! May 26 2014
Gissa vilka som har gjort researchen? Vill du också få din släkthistoria presenterad? Kontakta oss på Tillbakablicken!
http://www.svt.se/allt-for-sverige/dags-for-fjarde-sasongen-av-allt-for-Sverige
Vad har du på vinden? May 12 2014
På dammiga vindar, i kartonger eller snabbt ihoprafsade kassar, i gamla kistor och i något fall i välordnade i gamla album ligger de där, bilderna från förr. Rader av ansikten på alltför ofta okända människor som tittar allvarsamt in i kameran.
Vilka är de? Hör de till släkten? Vad ska jag göra med alla dessa bilder på människor jag inte känner igen? Ja, jag vet att det är många som känner igen sig därute då jag i mitt forskningsarbete har insett att detta är mer en regel än ett undantag. Har inte någon i släkten slängt alla gamla fotografier så är det någon förståndigare i släkten som behållit dem.
I mitt arbete med "Allt för Sverige"-2014 springer man på detta fenomen allt som oftast och normalt sett ges ingen tid till att titta närmare på de gamla bilderna, men härom dagen dök en bild upp som jag inte kunde låta bli att fundera närmare kring trots att den egentligen inte hade med den aktuella "amerikanen" att göra.
I ett gammalt vacker album satt denna bild:
En ståtlig och medaljerad man med hög hatt och käpp, vem var han och vad kom han ifrån? Vilket liv hade han?
Ingen i släkten som överlämnade albumet visste vem han var så ur deras perspektiv var fotot "utan värde". Jag kunde naturligtvis inte hålla fingrarna borta utan lirkade ur bilden från sin plats i albumet. Alltför ofta står ju ingenting skrivet på baksidan men den här gången var ett undantag, med sirliga bokstäver stod "Nils Johansson, född 15 mars 1801" i svart text. Bingo! Nu återstod "bara" problemet, hur hörde han till familjen och var hittar vi mer om honom?
Efter någon timmes forskning var Nils identifierad! Han var född i Lönåsen i Hultsjö socken i Småland, son till Johannes Jonasson och Martha Bengtsdotter. Som ung kom Nils till Eksjö där han bildade familj och senare kom han till huvudstaden Stockholm. Bilden kan mycket väl vara tagen på hans 70-årsdag, 1871.
Nils visade sig vara morfars mormors far till ägaren av albumet och nu har fotots värde stegrats.
Har du gamla foton på vinden? Låt oss på Tillbakablicken titta på din släkthistoria och samtidigt lägga pusslet med de gamla fotografierna som finns hos dig, ett äventyr för både dig och hela din släkt! Skicka oss ett mail på [email protected] så hör vi av oss!