Nu vet vi hur det är…. January 17 2014

”När jag anlitade Tillbakablicken hade vi i familjen redan gjort några försök att forska utan att riktigt lyckats. Vi insåg ganska snabbt att det krävdes mycket mer kunskap än den vi hade. Ett familjemysterium som vandrat i familjen gäller min farfars farfar som kom från Tyskland till Sverige– han hade dessutom ett som vi tyckte roligt namn – Heidenreich. Hans son, min farfars far, hade bytt till det i vårt tycke lite tråkigare Johansson, varför? Vi har antagit att det var för att passa in i det svenska samhället, men vi har inte vetat och våra försök att lösa gåtan lyckades inte.

Efter det att vi bad Tillbakablicken forska lite djupare i vår släkthistoria fick vi snabbt svaret och svaret var ett helt annat än det vi trodde.

Vår anfader Heidenreich visade sig vara gift med en fin flicka, vid namn Emelie Törn, från Stockholm. Hon visade sig emellertid inte vara mamma till farfarsfar utan det var istället en ung servitris med namnet Sofia Johansson. Det hade alltså aldrig skett något namnbyte utan det utomäktenskapliga barnet, min farfarsfar, fick sin mammas efternamn – Johansson.

Det här är ett exempel bland flera familjeskrönor som Tillbakablickens forskning gav svar på. Tack för hjälpen – nu vet vi hur det egentligen är!"

Jan Johansson, Vaxholm